Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Ύποπτα παιχνίδια (μικρο)πολιτικής




Σκηνικό πολιτικής αστάθειας δημιουργεί η κυβέρνηση στον απόηχο του προχθεσινού Eurogroup και υπό το βάρος των προβλημάτων που δημιουργεί η αδυναμία εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως και η αναποτελεσματικότητα των μέτρων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, επιχειρούν να αποδώσουν την απότομη αναστροφή του κλίματος στο κλίμα που διαμορφώθηκε στην Πολωνία και το οποίο, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, ήταν εξαιρετικά εχθρικό για τον Ευαγγ. Βενιζέλο και την κυβέρνηση εν γένει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Την κατάσταση αυτή ερμηνεύουν ως προάγγελο δυσάρεστων μηνυμάτων για τη χώρα καθώς –όπως αναφέρουν- τίθεται θέμα εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Ωστόσο πηγές στις Βρυξέλλες μεταδίδουν ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Βαρύ, αλλά όχι διαφορετικό από αυτό των προηγούμενων Eurogroup. Ακόμη όμως και αν πράγματι το κλίμα ήταν εχθρικό, δεν δικαιολογεί τον πανικό της κυβερνησης που διαχέεται αλλωστε και στην υπόλοιπη κοινωνία καθως δεν μπορεί να σταματήσει τις διαρροές και την καλλιέργεια φημών. Ουσιαστικά τα προβλήματα αυτά ήταν γνωστα εδώ και μήνες αλλά στην κυβέρνηση προτίμησαν να κινηθούν με πολιτικά κριτήρια αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής της καθυστέρησης.

Αναφορικά με την έκτη δόση δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ένδειξη ότι οι εταίροι μας άλλαξαν γραμμή πλεύσης. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ όμως δίνουν τη δική τους ερμηνεία χωρίς να είναι γνωστό πού στοχεύουν.

Ακόμη και το θέμα της συναίνεσης που επανέρχεται κυκλικά εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς ωστόσο να δίνεται λύση, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων. Η τρόικα γνωρίζει ότι την ώρα που η Ελλάδα οριακά μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της με την εκταμίευση των δόσεων, δεν θα ρίσκαρε ένα ατύχημα, την ώρα μάλιστα που γίνεται λόγος διαρκώς για συντεταγμένη χρεοκοπία και το κόστος μιας ανεξέλεγκτης τροπής των πραγμάτων έχει υπολογιστεί και είναι δυσβάσταχτο. Ωστόσο οι πολιτικοί χειρισμοί στο εσωτερικό είναι ικανοί να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα που η τρόικα δεν θα μπορεί να ελέγξει και θα κληθεί εκ των υστέρων να μαζέψει την κατάσταση προκειμένου το ελληνικό πρόβλημα να μην μεταδοθεί διεθνώς.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου